close menu

Keep it simple!

Je wil een nieuwe procedure invoeren, een reeks maatregelen aankondigen, technologisch complexe mechanismen uitleggen,… Easy-peasy, we maken snel een filmpje…tot je er effectief aan begint. Resultaat: een filmpje, dat wel, maar geen hond die begrijpt wat je bedoelt want je essentie ligt bedekt onder meerdere lagen details waar niemand oor naar heeft. De juiste aanpak en kennis  is essentieel. Wist je bijvoorbeeld dat mensen al na 5 seconden wegzappen en je dus maar beter snel to the point komt?

Met deze 4 andere vuistregels in het achterhoofd moet dat voortaan een stuk beter gaan

Essentie in 1 zin

Voorbereiding is alles. Een cliché? zeker, maar nog altijd van goudwaarde. En hoewel een cliché, je had je weer al laten vangen en meteen op de record-knop gedrukt. Een voetballer trapt ook niet op een bal voor hij weet in welke richting hij moet schieten om te scoren. Probeer in 1 zin te formuleren waar jouw filmpje in essentie over gaat nog voor je één seconde hebt gefilmd. Waar zullen de kijkers een antwoord op krijgen? Hou die essentie in het achterhoofd bij elke volgende stap die je zet.

Explain like I’m five!

Jij bent beslagen in de materie. Je hebt heel wat bagage en achtergrond die de kijker van jouw filmpje niet heeft. Probeer het verhaal zo te brengen dat een leek het ook kan begrijpen. Vertaal daarom technisch jargon naar eenvoudige en begrijpelijke mensentaal. Beperk je ook niet tot het louter meegeven van informatie. Uitleggen is meer dan dat. Je probeert de informatie te verwerken  en klaar te kneden voor jouw doelgroep.

Laat de beelden spreken

Het filmpje moet nog steeds duidelijk zijn wanneer we de voice-over of ondertitels uitzetten. Probeer jouw verhaal op te bouwen vanuit beelden en gebruik de voice-over, tussentitels en ondertitels enkel als extra ondersteuning. De beelden vormen immers het grootste deel van wat de kijkers onthouden. Zorg daarom dat ze duidelijk zijn en écht blijven hangen.

(*)

In proza is de asterisk een vaak gebruikt teken om extra duiding te geven bij een bepaalde term of zin. Het doel van zo’n asterik is de leesbaarheid van onze tekst te behouden. Bij een filmpje is dit niet anders. Moeten we dan sterretjes in ons filmpje steken? Uiteraard niet, maar geef enkel de basisinfo mee en verwijs voor extra toelichting door naar een meer gedetailleerde file of site. Wie het wenst, weet zo meteen waar hij/zij zich verder kan verdiepen.

That simple?

That simple! In short: just keep it…simple!

Toch maar beter een video laten maken? See You Baby 

Wil je ook meer impact creëren wanneer je een video maakt?
Mail ons