close menu

De coronacrisis, stilaan een begrip voor de eeuwigheid. Een crisis met een apart karakter. We moeten elkaar zoveel mogelijk mijden en toch samen tot een oplossing komen. We kruipen in ons kot en ook meteen in ons netwerk van verbinding. Fora, sociale netwerksites worden overspoeld met meningen, verzuchtingen, angsten, ideeën, vragen, bekommernissen. We hebben nood om te ventileren, maar ook om verbinding te zoeken met lotgenoten. We zoeken naar bevestiging dat we niet alleen zijn. Er zijn nog mensen die dit doormaken. We zoeken naar verhalen die erger zijn dan de onze. Dat helpt onze eigen situatie relativeren. We zoeken naar een virtuele onbekende die onze stem hoort. Naar inspiratie om een zinvolle invulling te geven aan onze dagen. Heel vaak grijpen we dan ook naar beelden. Beelden die verankeren, beelden die helpen dragen, beelden die blijven leven.

Beelden die verankeren

Beelden drukken uit wat we niet gezegd krijgen. Beelden vatten de essentie van een lang verhaal dat niemand leest. Zo zijn we massaal geschrokken van de beelden op intensive care uit Italiaanse ziekenhuizen. Dat heeft de schrik echt goed vastgezet (met alle gevolgen vandien). Om dat om te draaien zijn we opnieuw op zoek gegaan naar beelden. Beelden die vertrouwen geven, beelden van verbinding die ons terug in onze kracht zetten. Een soort counter imagery? Wat we gevoeld hebben, blijft langer hangen. Dat komt omdat ons emotionele brein vier keer meer neurologische verbindingen heeft dan ons rationele (woorden). Een verhaal symbolisch vangen in een beeld is kunst. Het vraagt een combinatie van intuïtief aanvoelen en fantasie, een goede mix tussen voelen en ratio dus.
Als we morgen onze social media openen, zullen we allicht al vergeten zijn wat iedereen vandaag over Corona heeft neergeschreven. Maar als iemand een sterk beeld heeft gedeeld, zullen we ons dat nog zeker herinneren. We zullen het misschien zelf ingesteld hebben als profiel- of omslagfoto of het gedeeld hebben op onze tijdlijn. Een goed visueel concept waar het juiste gevoel aan gekoppeld is, vergeten we niet snel.

juandelcan valentina izaguirre (2)
leonkeer
AP the rebel bear, bath street glasgow (1)

©Juan Delcan & Valentina Izaguirre
©Leon Keer
©AP, The Rebel Bear, Bath street, Glasgow

Beelden die helpen dragen

We zoeken naar zaken die de crisissituatie een stuk verlichten. Herkenbaarheid en humor kunnen daarom een belangrijke rol spelen.
Hoe diep sommigen onder ons ook in de put zitten, we zoeken naar humor. Grappige memes waarbij beeld en tekst gecombineerd worden, nemen de acute stress weg en geven ons de noodzakelijke ruimte om alles wat te laten zakken.

welinoo (1)
dumpert
where-is-waldo-coronavirus-edition-book-5-5e73257690fa2__700

©Timefreepress
©Dumpert
©Welinoo

Beelden die blijven leven

Sterke beelden hebben altijd dat verrassende in zich. Een originele combinatie, een parodie of een samentrekking van bestaande zaken die een aha gevoel oproepen.
Het bevestigt nogmaals het feit dat krachtige beelden, al dan niet in een bewerkte vorm, tijdloos zijn. We kiezen precies voor die beelden, omdat een grote groep mensen er in een bepaalde periode gevoelsmatig mee hebben geconnecteerd.

mask-4934010_1280
jcarling (1)
monalisa_robertbusschots
Mail ons